A MPE Pécs-Baranyai szervezete

A MPE Pécs-Baranyai szervezete dr. Szentágothai János professzor születésének centenáriuma alkalmából 2012. október 9-én megemlékezett a nemzetközileg elismert tudós, iskolateremtő neuro-anatómus életútjáról.dr. Grünwald Anna a pécsi szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a professzor úr volt az újjáalakult Magyar Páneurópai Unió első elnöke,  a tisztségre  őt dr. Habsburg Ottó kérte fel. Ezt a megbízatást is szolgálatnak tekintette, azt vallotta: „Aki szolgál, soha nem csalódik” Az ő tiszteletére hirdette meg az UNESCO 2012-re a Szentágothai évet.

Ő maga karizmatikus szolgálója volt saját tehetségének. A PEU országos elnökeként több előadói szereplést vállalt és nem csak Budapesten, hiszen Pécsett 1992.áprilisában hallhattunk tőle egy nagyon érdekes és különleges előadást a hit és agykutatás összefüggéseiről.  Az est főelőadója az egykori tanítvány ma már professzor emeritus dr. Mess Béla volt. Előadásában végig kísérte Szentágothai professzor tevékenységét a POTE Anatómiai Intézetében 1946-tól-távozásáig, 1963-ig. A népes hallgatóság nagy érdeklődéssel kísérte figyelemmel Mess professzor élvezetes, korabeli fényképekkel is illusztrált előadását. A közönség soraiban több egykori munkatárs is helyet foglalt.

Csodálatos zenei élményben is részünk volt, a zongorakíséret és a hegedűművész előadása méltó volt Szentágothai Professzor nagyságához és felejthetetlenné tette az estünket.

A szellemi feltöltődés után a résztvevők  kötetlen beszélgetéssel fejezték be ezt a nagysikerű emlékprogramot.

Cikk : http://mta.hu/cikkek/szentagothai-a-homo-politicus-129327

tomeg

0